32.3 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024

Urmările moţiunii

Patru pesedişti au fost propuşi pentru excludere din partid pe motiv că s-au exprimat împotriva moţiunii. Iliescu susţine însă că o asemenea propunere este o „ruşine“ care vine din partea unor „capete înfierbântate“.

Moţiunea de cenzură a PSD a trecut. Urmările respingerii ei de către plenul parlamentului nu au întârziat să apară.

 

Patru pentru excludere

 

Conducerea PSD a decis ieri retragerea sprijinului politic şi declanşarea procedurii de excludere din partid a parlamentarilor Ion Solcanu, Răzvan Theodorescu, Dan Mihalache şi Alin Teodorescu. „Colegii noştri au fost analizaţi prin prisma declaraţiilor pe care le-au făcut, votul lor fiind, în mod clar, unul imperativ şi liber, conform Constituţiei. Dar, prin declaraţiile ostentative la adresa moţiunii de cenzură, prin declaraţiile publice făcute înainte de vot, Biroul Permanent Naţional a decis retragerea sprijinului politic şi declanşarea procedurilor de excludere din partid pentru parlamentarii Ion Solcanu, Răzvan Theodorescu, Dan Mihalache şi Alin Teodorescu. Decizia va fi luată cu ocazia Comitetului Naţional Executiv, convocat pentru 6 octombrie, la Braşov“, a declarat liderul PSD, Mircea Geoană. Tot sâmbătă, vor fi discutate la Braşov şi cazurile celorlalţi parlamentari PSD care au votat împotriva moţiunii de cenzură, inclusiv cel al lui Ion Iliescu, fondatorul şi preşedintele de onoare al PSD.

 

Iliescu strigă: „Ruşine!“

 

Sancţionarea cu excluderea pentru pesediştii care au votat împotriva moţiunii este catalogată de Iliescu drept o ruşine pentru partid. „O asemenea intenţie este o ruşine pentru un partid politic. Într-un partid democrat, este inacceptabilă mentalitatea aceasta cazonă şi poliţienească, este ceva de neconceput!“, a declarat ieri Ion Iliescu, la postul de radio RFI.

Preşedintele de onoare al PSD n-a scăpat ocazia pentru a critica „intruşii“ şi „capetele înfierbântate“ care vor „să facă ordine“ în PSD. „Dezaprob aceste măsuri străine spiritului democratic al unui partid cum este PSD. Asemenea măsuri luate în pripă de nişte capete înfierbântate nu servesc unităţii şi prestigiului partidului. Fac apel la toţi liderii partidului să se gândească la paşii pe care îi fac, la deciziile pe care le iau pentru că sunt mulţi interesaţi să submineze partidul, să-l facă să slujească altor cauze. Să judece cu seriozitate în interesul cui iau deciziile acestea“, a declarat Iliescu. El s-a arătat solidar cu cei care au fost sancţionaţi, despre care a spus că sunt „oameni care au trudit la formarea şi consolidarea acestui partid“. „Cine are autoritatea morală să-i judece pe aceşti oameni? Vin intruşi care s-au cocoţat pe nişte funcţii de conducere să facă ei ordine în acest partid? Sunt sigur că militanţii şi membrii de la baza partidului îi vor trage la răspundere!“, a conchis preşedintele de onoare al social-democraţilor.

 

Călin spune că Iliescu „nu are demnitate“

 

Nici Victor Ponta nu vede oportună excluderea celor care au votat împotriva moţiunii. „Am mai mare respect pentru cei care au votat deschis şi au anunţat asta decât pentru cei care au votat pe la spate. Nu cred că tebuie să se ajungă la excluderi“, susţine Ponta.

În schimb, preşedintele PSD Dolj, deputatul Ion Călin, fidel întotdeauna lui Geoană, a găsit de cuviinţă să-l acuze pe Iliescu că ar fi lipsit de demnitate. „Ion Iliescu a demonstrat că nu are demnitate. Este vorba despre o lipsă de solidaritate cu partidul. Întâi a semnat la partid că va susţine moţiunea, după care a votat invers. Să fie sănătos! E al nostru!“, a declarat Ion Călin pentru NewsIn. În ceea ce priveşte vina pentru eşecul moţiunii, Călin susţine că greşeala este a întregii conduceri a partidului, nu a unui singur individ.

 

Geoană: „Lui Iliescu să-i fie ruşine!“

 

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri, la postul public de radio, că lui Ion Iliescu ar trebui să îi fie ruşine de faptul că, după vot, a fost aplaudat de PNL şi s-a transformat în port-drapelul guvernului Tăriceanu. Dându-i replica fostului preşedinte al României, potrivit căruia eventualele excluderi ale parlamentarilor PSD care nu au votat moţiunea ar fi o ruşine, Geoană a spus că preşedintelui de onoare a social-democraţilor este cel căruia ar trebui să îi fie ruşine. „Ar trebui să-i fie ruşine domnului Iliescu şi cred că-i este ruşine, după votul pe care l-a avut ieri în parlament. Tăriceanu şi toţi liberalii din sală au aplaudat când Ion Iliescu a votat această moţiune“, a declarat preşedintele PSD.

PC cere socoteală

Urmările moţiunii se văd şi în Partidul Conservator. Deputaţii PC Sergiu Andon, Petru Călian şi Ştefan Glăvan au fost chemaţi ieri la sediul partidului, la o discuţie cu conducerea PC, pentru a da explicaţii cu privire la faptul că şi-au exprimat votul la moţiunea de cenzură, deşi decizia PC a fost de a nu participa la vot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII